Bel Fıtığı Olan Bir Kişi Egzersiz Yapmalı Mı

Okuma Süresi: 2 dakika

“Belinde fıtık var bundan sonra çok fazla yürümek, çok hareket etmek yok lafını duyunca adamın dünyası başına yıkıldı.”
Fıtık kelimesini cümle içinde kullanın deseniz en sık geçtiği cümle böyle birşey olurdu sanırım. Her zaman böyle dramatik sonuçlanmasa da birçok farklı kaynaktan eriştiğimiz bilgiler bize bunu salık veriyor. Belinde fıtık varsa artık eskisi kadar hareketli bir hayatın olmamalı. Disk patlar, fıtık büyür, felç kalabilirsin, hiç olmadı ömrün ağrılar içinde kıvranarak geçer.
Peki bunların gerçeklik payı var mı?
Bilimsel çalışmalara bakarsak bu söylemlerin bir çoğu asılsız.
Hiç uzatmadan kitabın ortasından konuşalım.
-Bel fıtığı ile bel ağrısı arasında herzaman doğru bir ortantı yok: Yani sokakta belinde fıtık olduğundan haberi olmayan milyonlar hiç sorunsuz bir hayat sürüyor. Mesela, olimpiyatlarda altın madalya kovalayan ve şikayeti olmayan sporculara rasgele MR çekildiğinde bir çoğunda fıtık olduğu görülüyor, bu insanlar bırakın şikayetleri olmasını madalya peşinde koşuyorlar. Fıtığınızın olması hareketlerinizin tamamen kısıtlanacağı anlamına gelmiyor.
Yok ben buna kesinlikle inandım. Kaç kişiye gittiysem hepsi aynı şeyi söyledi. Benin sorunumun kaynağı illa da fıtık diyorsanız bir de şunu dinleyin.
-Bel fıtıklarının %70 kendiliğinden çekilme eğilimindedir. Hem de cerrahi olmaksızın. Buna ingilizce de “spontan regresyon” denir dilimizdeki karşılığı ise “kendiliğinden çekilme” dir. Bunun nasıl gerçekleştiğini araştıran bilim adamlarının öne sürdükleri teori şu : fıtıklaşma belirli bir boyutu geçtiğinde bunu tespit eden bağışıklık sistemi ilgili bölgeye müdahil olup fıtığın dışarı taşan parçasını ortadan kaldırıyor.
Fıtıkla bel ağrısı arasında doğru ortantı yok, fıtıkların çoğu kendiliğinden çekiliyor. Bunları anladım ama hareket etmek yine de oraya zarar vermez mi ?
-Tam aksine, omurganızın hareket etmesi oradaki yapılan beslenmesi açısından önemlidir. Mesela koşu sporunun omurgadaki diskleri güçlendirdiğini gösteren, koşu yapanların omurgalarının daha sağlıklı olduğunu gösteren çalışmalar mevcuttur.

Sonuç olarak, bilimsel verilere baktığımızda omurganızda bir fıtık olsa da hareket edebilir, egzersiz yapabilirsiniz. Yapmaktan keyif aldığınız, aşina olduğunuz egzersizleri yapabilir giderek farklı hareket çeşitlerine ilerleyebilirsiniz. Bu konuda kafam çok karışık birisi bana kılavuzluk etsin diyorsanız o zaman bir fizyoterapiste danışabilirsiniz.

Yorum yap